Tietoa

Päättymätön- pennut

Meille jokainen syntynyt pentue on tarkoin suunniteltu, harkittu sekä suuri ilon ja ylpeyden aihe. Teemme parhaamme, jotta saamme pennuille mahdollisimman kattavat eväät elämän alkutaipaleelle. Kun pennut alkavat kuulla, nähdä ja liikuskella enemmän, niille tarjotaan joka päivä uusia asioita koettavaksi. Pennut tottuvat väkisinkin kodin arkisiin ääniin ja askareisiin, sillä pennut kasvavat meidän elämässä arjen keskellä ja sitä hauskuuttaen. Mielestäni se siis ei ole mikään meriitti, pikemminkin olettamus. Ne pyörivät jaloissa niin imuroidessa kuin mopatessakin, sitähän se elämä on! Niitä kuskataan paljon autossa ja ennen luovutusikää ne ovat usein taittaneet jo satoja kilometrejä. Pennut pääsevät tutustumaan metsän hajumaailmoihin sekä alustoihin niin muiden koirien läsnä ollessa kuin omalla pikkuporukallakin. Lisäksi ne tutustuvat moniin erilaisiin koiriin ennen luovutusikää, mutta vain sellaisiin, jotka eivät niitä mitenkään vahingoita. Meiltäkin löytyy monenlaisia koiravariaatioita; osa tykkää pennuista todella paljon ja tahtoisi heti adoptoida ne itselleen, osa ei tykkää ja ilmoittaa sen omalla tavallaan ja vetäytyy paikkaan, johon pennut eivät pääse temmeltämään ja osa ei kommentoi eli niille pennut ovat ilmaa ja ne käyttäytyvät niitä kohtaan välinpitämättömästi. Pennut oppivat näin myös hiljalleen koirien omaa kieltä ja se helpottaa usein arkea uuteen kotiin siirtyessä, jossa on jo koiria ennestään.

Pennut näkevät paljon ihmisiä ennen luovutusikää. "Ovet avautuvat" pentujen katseluun siinä kolmen ikäviikon paikkeilla, kun pennuissa alkaa olla jo jotain nähtävää ja ns. kriittiset ajat ollaan ylitetty. Tällöin emätkin alkavat usein ottamaan jo lomia äidillisistä tehtävistä ja ovat näin ollen oman normaali-itsensä oloisia, kun ei tarvitse enää joka inahduksen takia rynnätä pentujen olotilaa tarkastamaan. Sen jälkeen niin moni ihminen kuin vain tahtoo, saa tulla pentuja katsomaan ja palluttelemaan, sillä se on mitä parhainta sosiaalistamista niille. Pennut näkevät ihmisiä myös muualla kuin kotioloissa, saatamme käydä esimerkiksi koiratuttavillamme kylässä pentujen kanssa.

Jotta voi tulla P-pentujen emäksi, pitää sinällään jo läpäistä monta seulaa. Emä on pentujen tärkein tukipilari elämän alkutaipaleella ja siksi emän pitää suoriutua elämän edesottamuksista kunnialla. Emä antaa pennuille esimerkkiä ja tukea sekä myöhemmin leikkii ja pitää myös nuhteessa. Emän merkitystä pentujen kehitykselle ei pidä vähätellä ja tästä syystä äidit ovat pentujen kanssa luovutukseen asti, oli kyseessä sitten oma- tai sijoitus/-jalostusoikeusnarttu. Näin myös pennuista kiinnostuneet saavat nähdä äitikoirien olemista pentujen kanssa loppuun saakka.

Virallisia pentutestejä emme enää ole suosineet, sillä mielestämme se ei kertonut tarpeeksi. Sen sijaan vietämme pentujen kanssa paljon aikaa ja testaamme erinäisillä variaatioilla niiden mahdollisia kehityskohteita ääni- tai alustamaailmojen parista eri miljöissä. Näin ollen saamme mielestämme kattavamman informaation jokaisesta pennusta erikseen ja voimme ajoittaa erilaiset testivariaatiot esimerkiksi hetkiin, jolloin pennut eivät ole juuri sikeimmässä unessa tms. On syytä muistaa, etteivät nuokaan variaatiot kerro meille muuta kuin sen hetkisen tilanteen. Niiden avulla ei voida ennustaa, millainen koirasta tulee isona.

Pennut tottuvat erilaisiin makumaailmoihin siitä asti, kun tulee aika siirtyä kiinteään ruokaan. Niiden ruokintapohjana käytetään kehityksen kannalta hyväksi todettua kuivamuonaa, mutta ne saavat erilaisia liha- ja sisäelinaterioita vaihtelun vuoksi sekä raakaluita. Luovutuksen yhteydessä pennut saavat mukaansa aina omaa, tuttua ruokaansa ja halutessaan saa aina myös ruokintavinkkejä jatkoa ajatellen.

Pähkinänkuoressa

Päättymätön- pennut luovutetaan:

Vähintään 7 viikon ikäisenä.

Useimmiten luovutus on kuitenkin lähempänä 8 viikon ikää tai sen jälkeen. Mikäli pentu ei ole löytänyt itsensä näköistä kotia luovutusikään mennessä, sitä pidetään kuin itselle jäänyttä pentua niin kauan kuin se löytää juuri sen oman kotinsa. Sen kanssa puuhastellaan kaikenlaista ja se pääsee mukaan myös harrastuskentille kannustamaan. Meillä ei ole koskaan kiire päästä pennuista eroon, vaan tahdomme rauhassa etsiä jokaiselle pennulle juuri oikeanlaisen ihmisen.

Sirutettuina, madotettuina, eläinlääkärin tarkastamina sekä rekisteröityinä Suomen Kennelliitoon ja tapauskohtaisesti Suomen Paimenkoirayhdistyksen rekisteriin.

Pennut sirutetaan ja tarkastetaan eläinlääkärillä noin kuuden viikon iässä. Pennut madotetaan säännöllisesti ennen luovutusta. Kasvattajasitoumus on allekirjoitettu, joten rekisteröin kaikki pennut SKL:n. Ne pentueet, jotka täyttävät SPKY:n ehdot, rekisteröidään myös tapauskohtaisesti sinne.

Shetlanninlammaskoiran pennut virallisesti silmäpeilattuina

Koska CEA ja sen eri muodot ovat nähtävillä usein nimenomaan jo (lievimmät muodot vain) pentupeilauksessa, shelttipennut käyvät silmätarkistuksessa ennen luovutusta, usein noin 7 viikon iässä. Koska bordercolliepuolella pidän minimivaatimuksena toisen vanhemman geneettistä (joko testattua tai vanhempien tulosten perusteella todettua) CEA-vapautta, ei näin ollen pennut voi olla CEA-sairaita. Harva muu silmäsairaus on sellainen, joka ilmenisi vain pentupeilauksen yhteydessä, mutta peittyisi aikuisikään mennessä.

Monipuolisesti sosiaalistettuina, kodin ääniin, elämään ja autoiluun tottuneina sekä erilaisiin pintoihin tutustutettuina.

Kera kattavan pentuohjeen sekä elinikäisen kasvattajan tuen kera.

Pentuohjenivaska on vuosien varrella yhä enemmän ja enemmän täytettä itseensä saanut pruju, jossa kerrotaan kattavasti eri asioista, kuten madotuksesta, rokotuksista, sosiaalistamisesta, harrastamisesta, ensiavusta, taudeista sekä rodussa esiintyvistä sairauksista jne. Ja mikäli jokin asia jää ohjenivaskan jälkeen vaivaamaan mieltä tai jokin asia ei siitä käy ilmi, olemme aina valmiita opastamaan ja auttamaan mieltä askarruttavissa asioissa. Kasvattajan tuki kattaa myös niin opastuksen koulutuksellisissa asioissa, ruokinnassa kuin kaikissa muissakin elämän edesottamuksissa kasvatinomistajan niin halutessa. Pitää vain uskaltaa kysyä, sillä muuten emme osaa auttaa. Tahdomme ehdottomasti kuulla kasvateista läpi niiden elämän, olivat uutiset sitten iloisia tai vähemmän iloisia.

Lisäksi pennut saavat mukaansa pentupaketin sekä omaa tuttua ruokaansa.

Kiinnostunut pennusta?

On ilo saada kyselyjä pennuista, koirista sekä suunnitelmista. On ilo myös tutustua uusiin ihmisiin sekä löytää yhteistyökykyisiä koteja pennuille. Ottaessasi yhteyttä (ensisijaisesti sähköpostilla), kerrothan minkälaiseen kotiin pentu tulisi (eli kerro hieman koirataustastasi, mistä olet kiinnostunut koirasi kanssa ja miksi juuri esim. kyseinen rotu sopisi tarkoitusperiisi). Pentuja harvemmin on varattu etukäteen ennen syntymäänsä, sillä en ole näiden vuosien aikana vielä keksinyt, miten voisin varata kenellekään mitään sellaista, mitä ei ole vielä olemassa ja näin ollen siitä ei voida sanoa yhtään, millainen se on. Kiinnostuksensa saa tietenkin ilmaista jotain tiettyä pentuetta kohtaan, jolloin voimme esimerkiksi tavata kasvotusten jo etukäteen ja sopia aika pentujen vanhempien näkemiseen.

Tahdomme aina tavata ihmiset etukäteen ennen lopullista päätöstä pentujen kotiehdokkaiden suhteen. Se on kummankin osapuolen etu. Tarkoitus siis olisi saada jokaiselle pennulle omannäköisensä koti, jotta tulevan omistajan ja koiran tarpeet kohtaisivat mahdollisimman hyvin.

Toiveena olisi, että kummankin osapuolen aikaa säästääksemme, yhteydenotot tulisi vain aidosti kiinnostuneilta ihmisiltä ja sellaisilta kotiehdokkailta, joissa koiranhankintapäätöksestä ollaan sujut perheen jokaisen jäsenen kanssa. Huomioithan, että en vastaa pelkkiin hintatiedusteluihin.

Jotta jalostustaival voisi luonnollisesti jatkua, tahdon sijoittaa / myydä jalostusoikeudella jonkun / jotkut narttupennuista. Kaikkia mahdollisia pentuja ei voi aina jättää kotiinkaan kasvamaan, joten tavoitteeni on löytää valitsemilleni nartuille yhteistyökykyiset kodit. Koskaanhan pentuvaiheessa ei voida sanoa, voiko juuri kyseistä koiraa käyttää jalostukseen tulevaisuudessa, joten arpapeliä se on joka tapauksessa. Otathan myös huomioon, että ostaessasi koiraa, sen soveltuvuutta erilaisiin lajeihin ei voida taata. Esimerkiksi käyttölinjaiset bordercolliet eivät synny FI TVA -titteli nimen edessä, vaan sen eteen pitää nähdä vaivaa. Se ei myöskään ole itsestäänselvyys, että käyttöbortsut olisivat ylitsevuotavan motivoituneita. Joiltakin yksilöiltä se ominaisuus pitää kaivaa esiin, jotta ne katsovat järkeväksi tehdä saumatonta yhteistyötä ohjaajansa kanssa. 
Mikäli etsit työkoiraa tilakäyttöön, myyn pennun aina paimennustakuulla, vaikkei juuri se pentue olisikaan päätynyt SPKY:n rekisteriin.
Pyrimme järjestämään silloin tällöin yhteisen rotukohtaisen Päättymätön -tapaamisen. Lisäksi kiinnostuksen ja aikataulujen mukaan voidaan järjestää erikseen pentuekohtaisia tapaamisia pitkin vuotta.

Yhteystiedot:

Jepu Rakkavaara

jepu.rakkavaara @ gmail.com